
© Copyright December 2023, Texas Association of Counties 

2023 
SHORT ANSWERS TO COMMON 

QUESTIONS 
 

 

TEXAS ASSOCIATION OF COUNTIES 
1210 San Antonio Street, Austin, Texas 78701 

 
Mr. Nathan Cradduck 

Tom Green County Auditor & Association President 
 

Susan M. Redford 
Executive Director 

 
 
 

PREPARED BY ASSOCIATION LEGAL DEPARTMENT 
 

Michael Pichinson 
General Counsel 
 

Laura V. Garcia 
Associate General Counsel 
 

Katherine Howard 
Associate General Counsel 
 

Paul Miles 
Associate General Counsel 
 

Mike Thompson, Jr. 
Associate General Counsel 
 

Jamie Chandler 
Operations Manager 
 

Abbie Jamison 
Paralegal 

 
 
THIS PUBLICATION IS A RESEARCH TOOL AND NOT THE COUNSEL OF AN ATTORNEY.  THIS 
PUBLICATION IS NOT A SUBSTITUTE FOR THE ADVICE OF AN ATTORNEY.  It is provided without warranty 
of any kind and, as with any research tool, should be double checked against  relevant statutes, case law, attorney 
general opinions and advice of legal counsel e.g., your county attorney.  Each public officer is responsible for 
determining duties of the office or position held.  Any question regarding such duties should be directed to 
competent legal counsel for a written opinion. 
  



© Copyright December 2023, Texas Association of Counties 

  

 

Legal Services for Texas Counties 
 

 LEGAL RESEARCH 
The TAC Legal Helpline is a direct number to friendly TAC legal 

specialists who can assist county officials and county staff in researching 
issues and finding statutes, regulations, opinions and court cases relevant 

to a particular county situation. 

 

 
LEGAL HANDBOOKS 

The Legal Services Division publishes numerous handbooks and 
resources addressing county-specific topics. View online or order print 

versions at county.org/legalpublications 

 

 
DISASTER RESOURCES 

Download sample orders, resolutions, and declarations for  
burn bans, fireworks, flooding, wildfire, fireworks,  
and general disasters online at county.org/legal. 

 

 
ON-DEMAND TRAINING 

Access convenient, relevant training on legal topics specifically tailored to 
county government. LegalE§se CE courses are relevant for all county 

officials; find them online at county.org/legal. 
 

 MONTHLY NEWSLETTER 

LegalEa§e is a monthly email highlighting timely, relevant, and interesting 
topics affecting county government. All county officials are subscribed; 

county staff can subscribe by visiting county.org/LEsubscribe. 
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SALARY GRIEVANCE COMMITTEE 
 
THIS PUBLICATION IS A RESEARCH TOOL AND NOT THE COUNSEL OF AN 
ATTORNEY.  THIS PUBLICATION IS NOT A SUBSTITUTE FOR THE ADVICE OF 
AN ATTORNEY.  It is provided without warranty of any kind and, as with any 
research tool, should be double checked against relevant statutes, case law, attorney 
general opinions and advice of legal counsel e.g., your county attorney.  Any question 
should be directed to competent legal counsel for a written opinion. 
 

 
INTRODUCTION 

 
Chapter 152 of the Local Government Code creates a salary grievance process for elected 
county and precinct officials to challenge their salaries, expenses, and allowances as set 
out in the proposed budget. Under Section 152.013 of the Local Government Code, notice 
must be published in a newspaper of general circulation in the county at least 10 days 
prior to any meeting at which proposed increases in salaries, expenses or allowances will 
be discussed. Written notice must also be provided to each elected county and precinct 
officer detailing the salary and personal expenses to be included in the budget. An elected 
county or precinct officer who disagrees with the salary or personal expenses provided 
in the proposed budget may request a hearing before the salary grievance committee 
before the budget’s final approval.1  
 
The nine-member salary grievance committee generally consists of the county judge, 
sheriff, tax assessor-collector, treasurer, county clerk, district clerk, county attorney or 
criminal district attorney, and the number of members of the public necessary to provide 
nine voting members. The county judge is chair of the committee but is not entitled to 
vote. As an alternative, the commissioners court may vote to have the committee consist 
of nine public members, which is also chaired by the county judge.2  
 
The public members of the committee are selected at a meeting of the commissioners 
court at any time but no later than the 15th day after a hearing request has been made. The 

 
1 Tex. Local Gov’t Code §152.016 
2 Tex. Local Gov’t Code §152.014 

The          symbol indicates sections that have been updated since the previous publication. 
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public members may be selected by one of two distinct processes, as directed by the 
commissioners court.3  
 
Under one process, the county clerk places the names of each person who served on a 
grand jury during the preceding calendar year on separate slips of paper. At the meeting, 
the slips are placed in a container, and the county judge draws the appropriate number 
of names to select the public members of the salary grievance committee. The county 
judge may repeat the process and draw for a list of alternates.4  
 
Alternatively, the commissioners court may direct the county clerk to use a computer to 
generate a randomized list of names of all persons who served on a grand jury during 
the preceding calendar year. The commissioners court must adopt the randomized list; 
enter the list into the minutes of the meeting; and select, in the order of the list, the 
necessary number of public members and alternates.5  
 
Public member vacancies are filled for the unexpired term by appointment from the list 
of alternates. If there is no alternates list or the list has been exhausted, replacements are 
selected from the remaining names not already selected, in the same manner as the 
vacating member.6  
 
Public members of the committee serve until the later of the end of the fiscal year in which 
the person was appointed or the time the committee takes a final vote on the last 
grievance for which a public hearing was held.7  
 
1. May the salary grievance committee recommend an increase for an elected officer 

who did not request an increase in writing? 
 

No. Under §152.016 of the Local Government Code, the request for a hearing before 
the salary grievance committee must be from the elected officer in writing, delivered 
to the committee chair within five days after the officer receives notice of the salary or 
expenses, and state the desired salary or expenses. The committee’s authority to 
review the elected officer’s salary stems from the written request.8  

 

 
3 Tex. Local Gov’t Code §152.015 
4 Tex. Local Gov’t Code §152.015(b) 
5 Tex. Local Gov’t Code §152.015(b-1) 
6 Tex. Local Gov’t Code §152.015(d) 
7 Tex. Local Gov’t Code §152.015(c) 
8 Tex. Att’y Gen. Op. No. JH-1238 (1978) 
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2. What recourse does an elected official have if he or she did not receive the proper 
notice of a proposed change in salary and the deadline to challenge the salary 
change has passed? 

 
If the commissioners court fails to give the appropriate written notice to elected 
officials of a proposed reduction in salary before adopting the final budget, the 
officials’ salaries remain fixed at the prior year’s amount.9 If the county attempted to 
enforce the adopted lower salary, the aggrieved public officials could file a mandamus 
action to compel the county to pay them the higher salary.   

 
3. Do non-elected county employees have access to the salary grievance process? 
 

No. The salary grievance committee process is specifically for elected county and 
precinct officials.10  

 
4. Is the salary grievance committee subject to the Open Meetings Act? 
 

Yes. The committee has rule-making or quasi-judicial authority and therefore is a 
governmental body under the Act. Action taken at a meeting that is not properly 
noticed is voidable.11  

 
5. May the salary grievance committee meet in closed session? 
 

No. There are no provisions for the committee to meet other than in open session. Any 
votes or actions taken in closed session would be voidable.12  

 
6. May the salary grievance committee recommend a pay increase to an elected official 

greater than the one requested by the official?  
 

Yes. Under §152.016(c), Local Government Code, if six or more of the members vote 
to recommend an increase in salary or personal expenses, the committee submits its 
recommendation to the commissioners court in writing.  

 
If six to eight members of the committee vote to recommend an increase, the 
commissioners court shall consider the recommendation at its next meeting.  

 
9 Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0620 (2008) 
10 Tex. Att’y Gen. Op. No. JH-1238 (1978) 
11 Tex. Att’y Gen. Op. No. JH-1281 (1978) 
12 Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1007 (1989) 
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If all nine members of the committee vote to recommend the increase and sign the 
recommendation, the commissioners court shall include the increase in the budget 
before the budget is filed and the increase takes effect in the next budget year.  
 
The committee is not limited to the officer’s request in making its determination.13  

 
7. Is the county required to publish notice of the salary increase for a county judge 

when the increase is a result of a state supplement?  
 

No. The notice is not required because the supplemental increase in the judge’s 
salary is not an act of the commissioners court.14  

8. May a member of the salary grievance committee vote on his or her grievance? 
 

Yes. Members of the committee are not barred from voting on their own salary by 
Chapter 171, Local Government Code.15  

 
9. Are public members of the salary grievance committee paid for their services? 
 

No. Although the public members are pulled from the grand jury list, there is no 
provision under law for them to be paid in the same manner as grand jurors.16  

 
10. May an elected official appeal the decision and request a second meeting of the 

committee if dissatisfied with the result of the first meeting? 
 

No. An elected official is entitled to one appeal per budget cycle. Once finalized, the 
officer’s next opportunity to request a salary review will be the next budgetary cycle.17  

  

 
13 Tex. Att’y Gen. Op. No. MW-366 (1981) 
14 Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0426 (2006) 
15 Tex. Att’y Gen. LO-98-097 (1998) 
16 Tex. Att’y Gen. Op. No. MW-0309 (1981) 
17 Tex. Att’y Gen. Op. No. MW-0309 (1981) 
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11. May the salary grievance committee meet after the beginning of the new fiscal year?  
 

No. The committee is intended to work during the regular budget process between 
the filing of the proposed budget with the county clerk and the adoption of the final 
budget by the commissioners court. The committee may not meet after the adoption 
of the final budget.18  

 
12. May the salary grievance committee set general policy for county salaries? 
 

No. The committee only has authority to review the salaries or personal expenses of 
county or precinct officers. It may not set policy or add new items to the budget.19  

 
13. If the county passes a final budget without providing the statutory notice of a salary 

change to the impacted elected officials, what is the effect on the salary?  
 

The individual notice is mandatory. If the commissioners court fails to provide the 
required notice, the officeholder’s salary remains fixed at the prior year’s amount. 
This is the case whether the final budget would have increased or decreased the 
officer’s salary.20  

14. May the salary grievance committee meet without every member present?  

Yes. There is no requirement for each member to be present at the meeting in order 
for the salary grievance committee’s actions to be valid. The attorney general has 
addressed in two opinions the absence of the county judge and a member who 
attempted to participate by telephone. In both instances, the absence was held not to 
affect the validity of the meeting.21 22 

  

 
18 Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-0405 (1996) 
19 Tex. Local Gov’t Code §152.016(d) 
20 Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0620 (2008) 
21 Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1007 (1989) 
22 Tex. Att’y Gen. LO-94-031 (1994) 
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15. May members of the salary grievance committee be compelled to attend its 
meetings? 

There is no provision in the law that suggests members of the salary grievance 
committee may be compelled to attend a meeting. If a county or precinct officer 
wishes to have the committee unanimously approve his or her salary request, the 
officer should encourage all members of the committee to attend the meeting.  
 

16. Section 152.017 of the Local Government Code provides that the salary grievance 
procedure does not apply to a judge of a court of record or to a presiding judge of a 
commissioners court in a county with a population of 3.3 million or more. Does a 
county judge in a county with a smaller population have recourse to the salary 
grievance procedure despite the fact that he or she presides over a court of record? 
 
Yes. In reviewing the predecessor statute to §152.017, the attorney general determined 
that in addition to serving as the presiding judge of the county court (which is a court 
of record), the county judge also serves as the presiding judge of the commissioners 
court. The salary grievance procedure is applicable to the county judge in the latter 
role.23  

17. If a commissioners court removes salary increases for county officials at the final 
budget hearing, do elected officials have recourse to the salary grievance process?  

 
In Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0929 (2012), the attorney general determined that 
removing a proposed salary increase at the final budget hearing without giving 
additional notice to elected officials and allowing them a chance to seek redress from 
the salary grievance committee renders impossible the requirements of §152.016, 
Local Government Code. Once the budget is final, there is no authorization for the 
salary grievance committee to meet. An aggrieved elected official could seek judicial 
review of the commissioners court’s action.  

  

 
23 Tex. Att’y Gen. Op. No. MW-0110 (1979) 
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18. May a county fax notice of the proposed salary to the elected officials? What if an 
elected official does not receive the notice? 

 
Yes, the salary notice may be faxed to comply with §152.013 of the Local Government 
Code, which requires each elected county and precinct officer to be notified of the 
officer’s salary and personal expenses in the proposed budget. If the notice is not 
immediately received by the official, the five day period to submit a grievance begins 
on the date the notice is actually received.24  

 
 
 

 
24 Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0471 (2002) 


