
© Copyright December 2023, Texas Association of Counties 

2023 
SHORT ANSWERS TO COMMON 

QUESTIONS 
 

 

TEXAS ASSOCIATION OF COUNTIES 
1210 San Antonio Street, Austin, Texas 78701 

 
Mr. Nathan Cradduck 

Tom Green County Auditor & Association President 
 

Susan M. Redford 
Executive Director 

 
 
 

PREPARED BY ASSOCIATION LEGAL DEPARTMENT 
 

Michael Pichinson 
General Counsel 
 

Laura V. Garcia 
Associate General Counsel 
 

Katherine Howard 
Associate General Counsel 
 

Paul Miles 
Associate General Counsel 
 

Mike Thompson, Jr. 
Associate General Counsel 
 

Jamie Chandler 
Operations Manager 
 

Abbie Jamison 
Paralegal 

 
 
THIS PUBLICATION IS A RESEARCH TOOL AND NOT THE COUNSEL OF AN ATTORNEY.  THIS 
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Legal Services for Texas Counties 
 

 LEGAL RESEARCH 
The TAC Legal Helpline is a direct number to friendly TAC legal 

specialists who can assist county officials and county staff in researching 
issues and finding statutes, regulations, opinions and court cases relevant 

to a particular county situation. 

 

 
LEGAL HANDBOOKS 

The Legal Services Division publishes numerous handbooks and 
resources addressing county-specific topics. View online or order print 

versions at county.org/legalpublications 

 

 
DISASTER RESOURCES 

Download sample orders, resolutions, and declarations for  
burn bans, fireworks, flooding, wildfire, fireworks,  
and general disasters online at county.org/legal. 

 

 
ON-DEMAND TRAINING 

Access convenient, relevant training on legal topics specifically tailored to 
county government. LegalE§se CE courses are relevant for all county 

officials; find them online at county.org/legal. 
 

 MONTHLY NEWSLETTER 

LegalEa§e is a monthly email highlighting timely, relevant, and interesting 
topics affecting county government. All county officials are subscribed; 

county staff can subscribe by visiting county.org/LEsubscribe. 
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ELECTION WORKER ISSUES 
 
THIS PUBLICATION IS A RESEARCH TOOL AND NOT THE COUNSEL OF AN 
ATTORNEY. THIS PUBLICATION IS NOT A SUBSTITUTE FOR THE ADVICE OF 
AN ATTORNEY. It is provided without warranty of any kind and, as with any research 
tool, should be double checked against relevant statutes, case law, Attorney General 
opinions and advice of legal counsel e.g., your county attorney. Any question should 
be directed to competent legal counsel for a written opinion. 
 
 
 

 
INTRODUCTION 

  
Election judges and clerks are the lifeblood of a county election. Over the years, many 
questions have arisen concerning the employment status and salary issues of these 
workers. This publication attempts to address some of the most common.  
 
1. Must a county withhold social security tax from an election worker’s pay? 
 

Generally, no. However, if the worker is employed through many elections during 
the tax year or works the entire early voting period for multiple elections, an election 
judge or clerk might earn enough to go over the threshold amount. The county is only 
required to withhold social security if the election worker pay exceeds the threshold 
amount. The Federal Insurance Contributions Act (FICA) tax exclusion1 for election 
officials and election workers is $2,200 a calendar year. If an election worker is paid 
$2,200 or more, FICA taxes begin from the first dollar paid.  
 

2. May election judges and clerks claim unemployment benefits?  
 

Section 201.063(a)(1)(F) of the Texas Labor Code provides that an election official or 
worker is not considered an employee of a political subdivision for purposes of 
unemployment compensation if the remuneration received by the official during the 
calendar year is less than $1,000. This legislative change from 2013 allows state law to 
track federal law.  

 

 
1 https://www.ssa.gov/slge/election_workers.htm 

The          symbol indicates sections that have been updated since the previous publication. 

https://www.ssa.gov/slge/election_workers.htm
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They may claim unemployment, but if the county responds to the chargeback letter 
from the Texas Workforce Commission in a timely manner, per the Secretary of State 
(SOS) primary administration manual2, the county will likely receive a “benefits are 
not chargeable” determination. 
 
Note that the employee may always claim unemployment. The issue for the employer 
is the effect of that claim on its unemployment chargeback.  

 
3. May an election judge or clerk decline his or her salary for the election?  
 

Yes, although the election worker may not direct how the waived salary will be used 
by the county. If the worker wishes the money that would have been used as pay to 
be used for a particular purpose, it would generally be better for them to accept the 
pay and donate it directly.  

 
4. May an election worker be paid for work he or she completed prior to the polls 

opening on election day? 
 

To an extent. A judge or a clerk generally may not be paid for more than one hour of 
work prior to the opening of the polls.  A judge or clerk may be paid beyond that hour 
of work if the payment is for updating the precinct list of registered voters to integrate 
the registration correction list under Section 62.014 of the Texas Election Code.  

 
5. Are election judges considered public officers? 
 

Yes, per a recent attorney general opinion, KP-0140 (2017). Practically, this means the 
judges (presiding and alternate) must take the constitutional oath of office under 
Article XVI, Section 1 of the Texas Constitution in front of an authority authorized to 
give the oath. At the county level, persons who may give the oath of office include: 
notary publics, a judge, retired judge or clerk of a municipal court, a judge, retired 
judge, senior judge, clerk or commissioner of a court of record, a justice of the peace 
or clerk of a justice court, and the county treasurer. Counties have addressed this 
requirement in different ways. Some counties, for example, have someone present to 
issue the constitutional oath at the same time the judge picks up the supplies prior to 
election day.  

 
In addition to taking the constitutional oath, polling place officials must also complete 
the oath required under Election Code §62.003 before the polls open. Further, before 

 
2 http://www.sos.state.tx.us/elections/forms/primaryfinance/pefmgcc.pdf 

http://www.sos.state.tx.us/elections/forms/primaryfinance/pefmgcc.pdf
http://www.sos.state.tx.us/elections/forms/primaryfinance/pefmgcc.pdf
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accepting a poll watcher, the officer presented with a watcher’s certificate of 
appointment shall require the watcher to take the oath required under Election Code 
§4.06(h). 

 
6. May a presiding election judge employ a relative to serve as a clerk at the polling 

place? 
 

Not if the person is related to the judge within the third degree by consanguinity or 
the second degree by affinity. Because the election judge is considered a public official, 
the nepotism prohibitions set out in Chapter 573 of the Government Code apply. For 
more information on nepotism, see our publication Pitfalls & Perils of Public Office.  

 
That said, there is no general prohibition in the Code against spouses or other relatives 
serving together at a polling place. For example, it would be permissible for a judge 
to appoint a married couple not related to the judge to serve as clerks at his or her 
polling place. It also would be permissible for the commissioners court to appoint a 
related presiding judge and alternate judge.  

 
7. Is there a prohibition against an election worker having a candidate’s sign in their 

yard or otherwise expressing political opinions prior to their service at the polling 
place? 

 
There is no prohibition against an election worker expressing his or her political 
opinions prior to service at the polling place. At the polling place, prior to the start of 
voting, the officials all take an oath to not in any manner seek to persuade or induce 
a voter to vote for or against any candidate or measure.  

 
8. May an election day judge or clerk serve less than the full day? May they come and 

go on election day? 
 

Section 32.073 of the Election Code authorizes election day officials to leave and return 
at the presiding judge’s discretion so long as ballots have not begun to be counted at 
the polling place. Once the ballot count has begun, the election officials must remain 
at the polling place until the count is complete.  
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9. Is the county responsible for training election workers for the primary election? 
 

No. The county executive committee of a political party is required to provide training 
for its election officials using the state’s standardized training.3  
 

10. Is the county responsible for training election workers for local political 
subdivisions? 

 
No, unless the county contracted with the political subdivision to provide training in 
a joint election or an election the county has contracted to hold. Counties are required 
to hold public training sessions from elections ordered by the Governor or a county 
authority.4   
 

11. Must an election worker be paid to attend training? 
 

Section 32.114(e) of the Texas Election Code provides that election judges, early voting 
clerks, and deputy early voting clerks who attend training are entitled to 
compensation in an hourly rate fixed by the appropriate authority in an amount equal 
to or greater than the federal minimum wage.  

 
12. May an election judge be removed for cause from the polling place?  
 

The Election Code has created a removal process for an election judge serving in a 
county-held election. Under Section 32.002(g), following an oral warning to the judge 
and with the concurrence of the chair of that judge’s party chair, the county clerk or 
elections administrator may “remove, replace, or reassign” an election judge who 
causes a disruption at the polling place or willfully disobeys provisions of the Code. 
Once the vacancy exists, it is filled in the same manner as an emergency appointment 
under Section 32.007 of the Code.  
 

13. May a presiding election judge have a poll watcher removed from the polling place 
for cause?  

 
Yes, if a violation of law is observed by the election judge or clerk. Additionally, the 
presiding judge may call a law enforcement officer to request that a poll watcher be 
removed if the poll watcher commits a breach of the peace or a violation of law.5  

 
3 Tex. Election Code §32.113(a) 
4 Tex. Election Code §32.114 
5 Tex. Election Code §32.075 
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14. May an election judge carry a weapon during his or her service at the polling place? 

 
It depends. Presiding election judges who are licensed under Chapter 411 of the 
Government Code are exempt from statutorily created offenses against carrying 
firearms to some polling places while performing their statutory duties.6  
 
For example, a licensed presiding election judge is not prohibited from carrying a 
handgun at a polling place located at a school7 or on a premises of a government court 
or offices utilized by the court “from the time the judge arrives at the polling place on 
election day until the judge leaves the polling place after the polls close. . . in the 
polling place and in the area within which electioneering and loitering are 
prohibited.”8 However, a licensed presiding election judge is prohibited from openly 
carrying a handgun on higher education institution campuses or carrying a concealed 
handgun in locations where such institutions prohibit carrying handguns by rule, and 
they could be prohibited from carrying a handgun to a polling location on private 
property if the property owner gave proper statutory notice that carrying handguns 
was forbidden.9    

 
15. Does the “Constitutional Carry” law allow weapons (including handguns) at 

polling places?  
 

No. Penal Code §46.03(a)(2) prohibits firearms, location-restricted knives, clubs, or 
other prohibited weapons “on the premises of a polling place on the day of an election 
or while early voting is in progress.” However, this prohibition does not apply to 
peace officers or other individuals exempted by Penal Code §46.15.10 

 
16. How does the county set how election judges and clerks are paid for an election? 
 

The commissioners court determines compensation for elections held by the county. 
Compensation is set at an hourly rate and must be at least the minimum federal hourly 
wage, which currently is $7.25.  

 
 

6 Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0212 (2018)   
7 Tex. Education Code §37.125 makes it an offense to intentionally exhibit a firearm “in a manner intended 
to cause alarm or personal injury” on school property. Election judges carrying a handgun to a polling 
location at a school should consider this provision when deciding how they will carry.  
8 Tex. Election Code §32.075(a); Id. 
9 Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0212 (2018)  
10 Tex. Penal Code §46.15, as amended by SB 599 and HB 2291, 88th (R.S.) Leg., effective September 1, 2023 
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In the primary elections, the minimum hourly rate is the greater of the maximum rate 
provided by the county executive committee or $7 if the worker attended a training 
program. It should be noted that for primaries, the amount election workers are paid 
is effectively set by the Secretary of State based on the appropriation provided by the 
Texas legislature. In the 2024 primary, this amount is set at $12.  
 

17. May the election judges and clerks be paid for services at the polling place after the 
polls close on election day? 

 
In a precinct in which voting machines are used, the judges and clerks may not be 
paid for more than two hours of work after the polls have closed or after the last voter 
votes, whichever is later.11 If ballots are being counted by hand at the polling place by 
the election judges and clerks, they may be compensated for this work.12  

 
18. Must a county require election judges and clerks to complete I-9 Employment 

Eligibility Verification forms prior to their service? 
 

According to the U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE), election judges 
and clerks are exempt from completing the I-9 form prior to their service as election 
officials13. This answer is based upon a 1988 Justice Department memo exempting 
election workers from the I-9).  
 
With that said, TAC has heard comments from county officials that their local ICE 
officials have told them the election officials should in fact complete I-9 forms.  

 
 

 
11 Tex. Election Code §32.091(b) 
12 Tex. Election Code §32.091(a) 
13 https://www.uscis.gov/i-9-central/form-i-9-resources/questions-and-answers 

https://www.uscis.gov/i-9-central/form-i-9-resources/questions-and-answers
https://www.uscis.gov/i-9-central/form-i-9-resources/questions-and-answers

